miercuri, 19 octombrie 2011

Aparate masura | Anemometre cupa

Un anemometru simplu, inventat ( 1846 ) de Dr. John Thomas Romney Robinson, de la Observatorul Armagh. Este construit din patru cupe emisferice fiecare montata pe patru brate orizontale, care la randul lor au fost montate la unghiuri egale pe un ax vertical. Fluxul de aer trece prin cupe din orice directie orizontala orientand cupele intr-o directie proportionala cu viteza vantului. Prin urmare, numarand intoarcerile cupelor dupa o perioada de timp stabilita se face o medie a vitezei vantului pentru o gama larga de viteze.

La aceste anemometre cu patru cupe este usor de observat ca, deoarece cupele sunt asezate simetric la capatul bratelor, vantul va bate intr-una din cupe in interior iar in cea opusa acesteia va sufla din spate.

Cand Robinson a construit acest anemometru, acesta a afirmat ca aceste cupe se misca cu o treime din viteza vantului, nefiind afectate de marimea bratului sau de marimea lor. Acest lucru a fost confirmat de niste experimente mai recente dar s-a dovedit a fi incorect deoarece viteza este afectata de marimea bratelor dar si de cea a cupelor.

Anemometrul cu trei cupe construit de canadianul John Patterson in 1926 a avut un design care a dat erori de mai putin de 3% pana la 97 de km/h. Patterson a remarcat ca fiecare cupa avea o miscare de rotatie maxima daca era asezata la 45 de grade in directia vantului. De asemenea anemometrul cu trei cupe a raspuns mai rapid decat cel cu patru in cazul rafalelor de vant.

Anemometrul cu trei cupe a fost mai apoi modificat de catre australianul Derek Weston in 1991 pentru a masura atat viteza vantului cat si directia vantului. Weston a adaugat un varf in capatul unei cupe care facea ca viteza cupei sa creasca sau sa descreasca, in functie de cum era pozitionata, in directia vantul sau in directia opusa vantului. Directia vantului este calculata in functie de aceste modificari ciclice ale vitezei cupei, in timp ce viteza vantului este calculata dupa media vitezei cupei.

Anemometrele cu trei cupe sunt folosite astazi in industrie pentru studiile de evaluare a potentialului eolian.

Sursa: Aparate masura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu