joi, 20 octombrie 2011

Aparate masura | Anemometre Sonic

Aparate masura | Anemometre Sonic

Anemometrele Sonic, dezvoltate initial in 1970, utilizeaza undele untrasonice de sunet pentru masurarea vitezei aerului. Acestea masoara viteza vantului pe baza timpul de zbor a impulsurilor sonice intre perechi de traductoare. Masuratorile de la perechile de tranductoare pot fi combinate pentru a obtine masurarea vitezei in 1, 2 si 3 treceri dimensionale. Dimensiunea spatiala este data de lungimea intre traductoare, care de regula este intre 10, 20 cm. Anemometrele Sonic pot lua masuratori temporale foarte fine, 20 de Hz sau mai bine, ceea ce le face foarte bune pentru masurarea turbulentelor. Lipsa de piese in miscare le face adecvate pentru utilizarea pe termen lung in statiile meteo automate. Principalul lor dezavantaj este distorsionarea fluxului in sine de catre structura de sustinere a traductoarelor, ceea ce necesita o corectie pe baza tunelului aerodinamic pentru a minimaliza efectul. Un standard international pentru acest proces - ISO 16622 Meteorology—Sonic anemometers/thermometers – Acceptarea de metode de incercare pentru masuratori ale vantului este in circulatie generala. Un alt dezavantaj este precizia mai mica in timpul precipitatiilor, cand picaturile de ploaie pot varia viteza sunetului.

Avand in vedere ca viteza sunetului variaza cu temperatura, si este practic stabil cu schimbarea presiunii, anemometrele Sonic sunt folosite si ca termometre.

Bidimensionale ( viteza vantului si directia vantului ), anemometrele sonice sunt utilizate in  aplicatii pentru statii meteorologice, de navigatie a apei, turbine eoliene, aviatie si geamanduri de vreme. Anemometrele sonice tridimensionale sunt utilizate pe scara larga pentru a masura emisiile de gaze si fluxurile de ecosistem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu