vineri, 21 octombrie 2011

Aparate masura| Difractometru Gemini A Ultra

Ce este un Difractometru?

Un difractometru este un instrument de masura care analizeaza structura unui material de la modelul de imprastiere a particulelor care interactioneaza (cum ar fi razele X sau neutronii).

Deoarece este relativ simplu de utilizat electroni sau neutroni avand lungimi de unda mai mici decat un nanometru, electronii si neutronii pot fi utilizati pentru a studia structura unui cristal intr-un mod asemanator cu difractia razelor X. Electronii nu patrund atat de adanc in materie cum patrund razele X prin urmare, difractia electronilor dezvaluie structura aproape de suprafata. Neutronii patrund usor si au avantajul de a poseda un moment magnetic intrinsec care ii face sa interactioneze diferit cu atomii avand aliniamente diferite in momente magnetice.

Un difractometru simplu consta intr-o sursa de radiatii, un monocromator pentru a alege lungimea de unda, fante pentru a ajusta forma razelor, o proba si un detector. Intr-un aparat mai complicat este utilizat si un goniometru pentru a ajusta fin esantionul si pozitia detectorului.

Gemini A Ultra
Gemini A Ultra combină viteza, lungimea de undă duală, sensibilitatea înaltă și zona activă mare a detectorului Atlas CCD. Acest sistem extrem de versatil este capabil de un domeniu larg de aplicații standard și specializate în cristalografia moleculelor mici și a proteinelor. Software-ul prietenos este proiectat astfel încât Gemini A Ultra poate funcționa într-un laborator de service centralizat în timp ce dă specialiștilor controlul deplin pentru experimente mai rafinate.

Sursa: Aparate masura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu