vineri, 21 octombrie 2011

Aparate masura| Difractometru SuperNova

Ce este un Difractometru?

Un difractometru este un instrument de masura care analizeaza structura unui material de la modelul de imprastiere a particulelor care interactioneaza (cum ar fi razele X sau neutronii).

Deoarece este relativ simplu de utilizat electroni sau neutroni avand lungimi de unda mai mici decat un nanometru, electronii si neutronii pot fi utilizati pentru a studia structura unui cristal intr-un mod asemanator cu difractia razelor X. Electronii nu patrund atat de adanc in materie cum patrund razele X prin urmare, difractia electronilor dezvaluie structura aproape de suprafata. Neutronii patrund usor si au avantajul de a poseda un moment magnetic intrinsec care ii face sa interactioneze diferit cu atomii avand aliniamente diferite in momente magnetice.

Un difractometru simplu consta intr-o sursa de radiatii, un monocromator pentru a alege lungimea de unda, fante pentru a ajusta forma razelor, o proba si un detector. Intr-un aparat mai complicat este utilizat si un goniometru pentru a ajusta fin esantionul si pozitia detectorului.

SuperNova
Sistemul cu o singură lungime de undă SuperNova combină sursa de cupru cu microfocalizare hi-flux cu unul dintre detectorii de înaltă performanță CCS. Sursa de raze X oferă până la de patru ori intensitatea sistemelor tradiționale cu tub închis și de până la trei ori intensitatea sistemelor cu anod rotativ de 5kW. Această combinație de înaltă intensitate și CCD rapid permite o achiziție de date rapidă și de calitate chiar și pentru cristalele care prezintă difracție slabă. Sistemul fiabil și automat necesită un nivel scăzut de întreținere și maximizează durata de activitate și productivitatea; este difractometrul ideal pentru laboratoarele de cristalografie a proteinelor.

Sursa: Aparate masura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu