marți, 7 februarie 2012

Ce este un spectrofotometru?


Un spectrofotometru este frecvent folosit pentru masurarea transmisiei sau reflexiei de solutii solide, transparente sau opace, cum ar fi sticla slefuita, sau gaze. Totusi, acestea pot fi, de asemenea, concepute pentru masurarea difuzibilitatii pe oricare din intervalele de lumina listate, care de obicei acopera in jurul valorii de 200 Nm - 2500nm folosind diferite de controale si etalonari. In aceste intervale de lumina, sunt necesare calibrari pe masinile standard care variaza in functie de lungimea de unda si de determinarea fotometrica.

Un exemplu de experiment in care este folosita spectrofotometria este determinarea constantei de echilibru a unei solutii.

Exista doua clase mari de dispozitive: cu fascicul unic si cu fascicul dublu. Un spectrofotometru
cu fascicul dublu compara intensitatea luminii intre doua cai de lumina, o cale care contine o mostra de referinta si alta cale care contine proba de testare.
Un spectrofotometru cu un singur fascicul masoara intensitatea relativa a fasciculului de lumina inainte si dupa ce a fost introdusa o proba de test.

Utilizarea de spectrofotometre se intinde pe diferite domenii stiintifice, cum ar fi fizica, stiinta materialelor, chimie, biochimie si biologie moleculara. Ele sunt utilizate pe scara larga in multe industrii, inclusiv semiconductori, fabricatie laser si optica, de imprimare si examinarea medico-legala, precum si in laboratoare pentru studiul de substante chimice. In cele din urma, un spectrofotometru este in masura sa determine, in functie de control sau de calibrare, ce substante sunt prezente într-o tinta si exact cat de mult prin calcule de lungimi de unda observate.

Sursa: Aparate masura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu