miercuri, 8 februarie 2012

Tensiometru

Un tensiometru este un instrument folosit pentru masurarea tensiunii de suprafata a lichidelor.  Oameni de stiinta folosesc un tensiometru pentru a masura tensiunea de suprafata si tensiunea interfaciala a unui lichid. Tensiunea superficiala este o masura a energiei de coeziune prezenta la interfata provenind din dezechilibrul de forte dintre moleculele de la interfata (g/l, l/l). Masurarea tensiunii superficiale/interfaciale cu ajutorul tensiometriei se bazeaza  pe masurarea fortelor de interactiune dintre o proba solida cu suprafata sau interfata a doua fluide.

Metoda placutei Wilhemy
- Se bazeaza pe interactiunea dintre placuta de platina si interfata lichidului de testat. Calculele pentru aceasta tehnica se bazeaza pe geometria placutei complet umede aflata in contact cu lichidul dar nu imersata in acesta.

Metoda inelului Du Nouy
 - utilizeaza interactiunea dintre inelul de platina cu interfata lichidului de testat. Inelul este imersat sub interfata si imediat ridicat. Atunci cand inelul este ridicat se formeaza un menisc al lichidului. In cele din urma acest menisc se desprinde de inel si revine la pozitia initiala.

Pentru modele de tensiometre vizitati site-ul Aparate masura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu