vineri, 21 octombrie 2011

Aparate masura| Difractometru

Un difractometru este un instrument de masura care analizeaza structura unui material de la modelul de imprastiere a particulelor care interactioneaza (cum ar fi razele X sau neutronii).

Deoarece este relativ simplu de utilizat electroni sau neutroni avand lungimi de unda mai mici decat un nanometru, electronii si neutronii pot fi utilizati pentru a studia structura unui cristal intr-un mod asemanator cu difractia razelor X. Electronii nu patrund atat de adanc in materie cum patrund razele X prin urmare, difractia electronilor dezvaluie structura aproape de suprafata. Neutronii patrund usor si au avantajul de a poseda un moment magnetic intrinsec care ii face sa interactioneze diferit cu atomii avand aliniamente diferite in momente magnetice.

Un difractometru simplu consta intr-o sursa de radiatii, un monocromator pentru a alege lungimea de unda, fante pentru a ajusta forma razelor, o proba si un detector. Intr-un aparat mai complicat este utilizat si un goniometru pentru a ajusta fin esantionul si pozitia detectorului.

Xcalibur E
Xcalibur E este cel mai popular sistem cu o singură lungime de undă pentru determinarea de rutină a structurii cristalelor, deși este potrivit de asemenea și pentru studii de înaltă rezoluție asupra densității de electroni pentru molecule mici. Se livrează cu surse de raze X îmbunătățite de cupru sau molibden cu focalizare fină și cu detectorul Eos CCD – cel mai rapid și mai sensibil detector CCD existent în prezent. Software-ul prietenos poate efectua experimente cristalografice complet automat și reconstitui structuri moleculare precise cu doar trei clicuri de mouse.

Sursa: Aparate masura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu